Ledelseskommunikation

Fra strategisk kommunikation til praktisk implementering

Hvis du arbejder i en mindre virksomhed eller organisation, hvor hverdagen er fyldt med opgaver, møder og deadlines, kan det som intern-alt-mulig-kommunikatør nogle gange virke som en luksus at sætte tid af til strategi – især når det kommer til kommunikation. Måske føles det som om, der ikke er tid til at tænke strategisk, og at det er noget, de store virksomheder med store kommunikationsafdelinger gør. Hvordan kommer man i gang, hvis man fx er en enpersonhær?

Du kan sagtens arbejde strategisk med din kommunikation, selvom du har begrænsede ressourcer. Strategisk kommunikation handler nemlig ikke om store, forkromede planer, men om at være bevidst om, hvad du vil sige, til hvem, og hvordan du vil gøre det. Det handler om at forbinde din kommunikation med din virksomheds overordnede mål – og få det til at fungere i praksis.

Hvordan hænger det sammen?

Strategisk kommunikation kan måske lyde som et stort ord, og kan sagtens pustes ofte op med fancy ord designmanualer, men i virkeligheden handler det om at skabe klarhed. Hvem er din målgruppe? Hvilke budskaber skal de modtage? Og hvordan kan du bedst nå dem? Ved at stille dig selv disse spørgsmål og svare på dem, får du allerede en klarere retning for din kommunikation – uanset om du skal skrive en e-mail, en hjemmesideopdatering eller en præsentation til et møde.

For mindre virksomheder og organisationer er det ofte en fordel at holde det helt simpelt og direkte. Du har måske ikke tid eller ressourcer til en kompliceret kommunikationsstrategi, men det betyder ikke, at du skal undgå at tænke strategisk. I stedet kan du bruge de ressourcer, du har, til at skabe struktur og retning i din daglige kommunikation.

Fra mål til handling

Lad os tage et eksempel: Hvis din virksomhed arbejder med at tiltrække nye kunder, er det vigtigt at have en kommunikationsstrategi, der taler direkte til dine potentielle kunders behov. Du kan starte med at definere, hvad du vil opnå (målet), hvem du vil nå (målgruppen), og hvilken metode du vil bruge (kanalen), og hvilket sprog (tone) skal gennemsyre jeres formidling. Ved at besvare disse fire spørgsmål får du et fokus i din kommunikation, og du kan begynde at arbejde målrettet mod det resultat, du gerne vil opnå.

At omsætte strategien til praksis kræver dog også en struktureret tilgang til implementeringen. Hvis du har travlt og ikke har tid til at udarbejde lange handlingsplaner, så kan du starte med små, enkle tiltag, der hurtigt kan implementeres. Det kan være at sikre, at dine budskaber er konsekvente på tværs af de kanaler, du bruger, eller at dine e-mails er formuleret klart og målrettet den ønskede modtager.

Tre enkle råd, der får dig i gang

At gå fra tanke til handling kan virke uoverskueligt, men her kommer et par råd til, hvordan du kan begynde at tænke og handle mere strategisk – uden at det kræver store ressourcer:

  1. Kend din målgruppe: Hvem kommunikerer du til? Sørg for at forstå, hvad de har brug for at vide, og hvad der motiverer dem. Det hjælper dig med at skræddersy dine budskaber, så de bliver relevante og interessante.
  2. Vær klar på dine mål: Hvad vil du opnå med din kommunikation? Om det er at sælge et produkt, skabe synlighed eller bygge relationer, er det vigtigt at have et klart mål for øje. Det gør det lettere at tage beslutninger om, hvordan du kommunikerer.
  3. Vær konsekvent: Din kommunikation skal være konsekvent på tværs af alle kanaler – om det er på e-mail, sociale medier eller ansigt til ansigt. Når du er konsekvent, skaber du et klart og troværdigt billede af, hvem du er som virksomhed eller organisation.

  4. Hold tonen genkendelig: Det sprog du bruger skal være dit eller jeres. Som når du kender nogens stemme på det første ord, du hører eller kan afkode deres humør ved mindste lyd. Find dét sprog, der passer til jer som afsender og målgruppen I vil være troværdige overfor – og hold så fast i tonen.

Er du klar til at komme i gang?

Har du begrænset tid og ressourcer, så start med at skrive dig ovenstående fire råd bag øret, og klap dig selv på skulderen over, at nu er du faktisk i gang med at arbejde strategisk 🙂

Share Button

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *